Asleep. En utmärkt låt. Men ett svårt tillstånd att uppnå

Ska klargöra lite.
7 november. Livet rasar samman.
Runt 15 december. Slutar kunna somna.
Hur trött som helst på dagtid, hur pigg som helst efter tio på kvällen. Jag har haft det förut. Men nu värre än någonsin. Givetvis är förklaringen psykologisk. Men det känns verkligen (verkligen) som om natt är dag, dag är natt. I kroppen. På riktigt.
Min "snittinsomningstid" har sedan dess legat på runt halv sex (ja, på morgonen!). Har stigit upp mellan tio och elva. Trött som fan hela dagen alltså. Och så, kommer kvällen. Och vad händer? Jo, nu börjar livet!

När man har svårt att somna kommer människor med alla möjliga upptänkliga tips. Många bra. Men de flesta så självklara att vi med sömnproblem bara gäspar (de brukar inte märka något, gäspar gör vi ändå).
Ta det lugnt en stund innan du ska sova. Drick inte kaffe för sent. Drick mjölk innan du lägger dig. Sporta inte för sent. Ligg inte och oroa dig, stig upp och gör något tråkigt om du inte somnar på en halvtimme. Etc, etc. (Tack alla gulliga för alla gulliga tips, ni vill väl.)

Här kommer ett verkligt tips. Boken heter Sömn. Sov bättre med kognitiv beteendeterapi. Det är en sträng satans lunta. Skriven av Marie Söderström.
I sängen får du till exempel bara göra två saker. Ligga. Och sova.
Och ja, ligga betyder ligga, inte titta på tv. Inte läsa bok. Inte filosofera. Inte blogga. Inte tala i telefon. Ligga. Som i samlag (möjligtvis inklusive förspel), sexualakt, kopulera.

Och det fungerar. Men som sagt, det är en sträng bok och det är ett idogt arbete att mota vakenheten ur kroppen.
Bryt dysfunktionella mönster. Känslor och bakslag. Sambandet mellan sömnproblem och andra besvär.  En utmärkt (om än väl sträng) självhjälpsbok.  Och ja, hur ser dina Coca-cola- och alkoholvanor ut egentligen?

Ur innehållet: Bryt dysfunktionella mönster. Känslor och bakslag. Sambandet mellan sömnproblem och andra besvär. En utmärkt (om än väl sträng) självhjälpsbok.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0