Vattendelaren www

Det hände och skrevs mycket spännande på www under gårdagen, måndagen vecka 22. Det mesta kommer nog att vara bortglömt om en tid (och förhoppningsvis även en del av dem som stod bakom.) Men från första halvan av 2009 kommer man, om ni frågar mig, framledes i första hand att minnas striderna kring hur internet ska se ut framöver.
Bästa texten om framtiden på www skrevs igår av Veckans Affärers chefredaktör Pontus Schultz, en klok man med skarpt sinne. Och givetvis gjordes det i bloggform.

Några speciellt läsvärda citat:
"För varje expert i medierna finns det dussintals i bloggosfären som kan mer om det ämne som gäller just för dagen."

"Tro mig, vi är bara i början av den utvecklingen. Snart kommer det komma enkla verktyg för att utöva konsumentmakt på, ett mer konkret sätt än att bara bilda en upprörd digital mobb som kan bilda opinion. Vi kommer att få se enkla verktyg där vi kan byta bank, mataffär eller parti med några enkla knapptryckningar. "

"Är det fullständigt självklart att det är bäst samhällsnytta att behålla en upphovsrätt som är skapad för en industrikapitalism där digital gratis kopiering inte förekom?"

"Det handlar om att öppenhet och digitalisering förskjuter makten från organisationer till individer, oavsett om de är kunder, anställda, samarbetspartners, medborgare eller aktieägare."

"I stället för att försöka föra in de positiva saker som internet står för – öppenhet, demokratisering, fri tillgång till information, nätverk snarare än hierarkier – i samhället, försöker vi pressa in det gamla samhällets struktur på internet."

Hela texten är läsvärd, men den är lite av en motherfucker i längd.

Och nu vill jag lägga in två önskningar:
1) Öppenhet för källor, program och statistiska data; och genomskinliga standarder som alla kan använda:
http://tr.im/mn0j <- Skicka artikeln till alla politiker och företagare i din närhet.
Om öppna data, öppna standarder, öppna källor. Snart klart i Vancouver, Canada. Låt oss göra likadant!*

2) Begär att få äga din identitet på internet! Betyder: Allt som du tillför i till exempel sociala medier borde tillhöra dig; det du skriver, dina kontakter, dina idéer, hela din kontext. Allt detta borde du kunna exportera och ta med dig var du vill. Från blogg till ny blogg, från Facebook någon annanstans (den dagen du vill byta), et cetera. De som äger internetstrukturen och de program vi använder just nu, ska inte automatiskt också äga innehållet. Men att du äger ditt innehåll, betyder inte att vi inte ska få använda det. Det är ju just i användandet som värdet finns, även för dig.**
/P
___
Noter:
*RT: @deeped - alltså ReTweet, återge, användaren Deepeds twittring. I det här fallet bara idén. Relativt svår engelsk text.
**Läs mer bland annat den här strålande men inte helt lättsamma artikeln, speciellt under rubriken "Open Data... Except Export". Tack för länk till Nanok Bie***.
Ännu mera om hur öppna data kan förändra världen till det bättre, en videoföreläsning av www:s uppfinnare (alltså inte internet.)

Utvikning:
***Tycker generellt att Nanok gör ett utmärkt jobb i att välja ut bra länkar åt oss, både på Metro och privat. Hög internationell standard. Men jag förundras ibland (tex. här) över sättet att handskas med upphovsrättsskyddat material i ett kommersiellt syfte. Han redovisar varför det ibland kan vara bra att göra så, men missar att berätta för oss läsare att det finns även ett andra syfte, tror jag, nämligen att hålla kvar läsarna på MTG:s sajt, och därmed generera högre reklamintäkter. Ganska fult.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0